År 1916 slår ett mystiskt virus ut bisamhällen i England. Vid klostret Buckfast Abbey överlever bara 16 kupor. En ung munk, broder Adam, får uppdraget att rädda bina – en uppgift han kommer att ägna hela sitt liv åt.
Under 70 år arbetar han med att avla fram ett nytt bi. Resultatet blir Buckfastbiet – tyst, vänligt, motståndskraftigt och en mästare på att producera honung.
I dag, mer än ett sekel senare, surrar deras ättlingar här i fruktlunden på Thorskogs slott. Bland fruktträd, kryddväxter och blomsterängar bor Buckfastbina i sina kupor. De vaknar när vårvärmen kommer, letar nektar i blomknoppar, dammar sina små kroppar i pollen och flyger i tysta mönster genom slottsparken.
De flesta äppelträd är självsterila – de kan inte pollinera sig själva utan behöver binas hjälp. Här gör bina skillnad. Inte bara för skörden, utan för hela ekosystemets balans.
Slottets egen biodling startades här 2023. Honungen skördas varsamt, slungas och tappas på burk av en av vaktmästarna. Som gäst får du njuta av denna exklusiva honung till frukosten, där man kan avnjuta den på nybakat bröd i en storslagen slottsmiljö. Och för dig som kanske bara är på besök över dagen går det utmärkt att köpa med en burk av den gyllene honungen hem från receptionen.
Här kan du boka plats på Fruktlunden!
Eventet startar den {je_event_startdatum_event:j M} kl {je_event_startar}
{je_event_popup-teext}